Ταμείο Ανάκαμψης: Τι είναι ακριβώς αυτά τα 70 δις που θα πάρει η Ελλάδα και τι πρέπει να γίνει για να… πάμε «ταμείο»;

Η συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπει συνολικό πακέτο 70 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα. Τι είναι ακριβώς όμως αυτά τα 70 δις και τι πρέπει να γίνει για να μπουν στο ελληνικό ταμείο;

- Advertisement -

Καταρχήν, στο ερχόμενο τρίμηνο η χώρα μας θα πρέπει να καταρτίσει ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης (η Επιτροπή Πισαρίδη έχει την ευθύνη γι’ αυτό), στο οποίο θα περιγράφεται αναλυτικά η μεταρρυθμιστική ατζέντα για την περίοδο 2021-2023.

Με βάση αυτό το σχέδιο και αφού αξιολογηθεί πρώτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο –το οποίο θα αξιολογεί αν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τους στόχους της χώρας– θα μπορέσει η Ελλάδα να λάβει μέρος των 31 δις που αντιστοιχούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή 19 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Από τις επιχορηγήσεις, το 70%, δηλαδή 13,3 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθούν το 2021 και το 2022. Το υπόλοιπο 30% του ποσού θα δεσμευτεί πλήρως έως το τέλος του 2023.

Τα υπόλοιπα 38 δισ. ευρώ για τη χώρα μας (για να φτάσουμε στο συνολικό πακέτο των 70 δις) θα εκταμιευθούν από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027.

Πηγή: newsbreak.gr

- Advertisement -
- Advertisement -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ