Τσίπρας: «Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική διαχείριση της πανδημίας, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου.

- Advertisement -

Όπως είπε «Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική», ενώ τόνισε ότι « Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν την πανδημία, να πετύχει τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», αντιπαραβάλλοντας τις ημέρες της δικής του διακυβέρνησης (χωρίς κορωνοϊό), στις οποίες «παραδώσαμε την οικονομία με σχεδόν τρία χρόνια συνεχούς και σταθερής αναπτυξιακής πορείας».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για έγκαιρες προειδοποιήσεις από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ για τη λήψη εμπροσθοβαρών μετρων, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορεί την κυβέρνηση πως «για μια ακόμη φορά βρεθήκατε στη λάθος πλευρά της ιστορίας», επικαλούμενος τις προβλέψεις και των διεθνών οργανισμών.

«Ούτε στο τέλος του ‘22 δε θα έχουμε ανακτήσει το χαμένο έδαφος» προέβλεψε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «φυσικά κανείς δεν έχει αυταπάτες ότι ακόμα και αν η επιστήμη κάνει το θαύμα της και έχουμε εμβόλιο μέσα στους επόμενους μήνες, αυτό θα σημαίνει ότι αυτόματα από την επόμενη μέρα, ξεκινούν οι οικονομίες από εκεί που σταμάτησαν».

Ακόμη, σχολίασε «Ξορκίζετε το κακό, μην τυχόν και σας χαλάσει το αφήγημα και σκάσει τη φούσκα του success story» και απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό, δεν «έχετε σχέδιο, πέρα από μπαλώματα για την επόμενη φάση μετά το lockdown».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε, ωστόσο, να διευκρινήσει αναφορικά με τη στάση του κόμματός του πως «στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, χαιρετήσαμε την πρόταση της Ε. Επιτροπής τον Μάιο που μας πέρασε για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, αν και υπολειπόταν των αναγκών που δημιουργεί η υγειονομική κρίση».

- Advertisement -

«Προβληματίζομαι όταν σας ακούω να μιλάτε για δημοσιονομικά όρια και να κάνετε υπαινιγμούς που μας κάνουν να καταλαβαίνουμε ότι κάτι ετοιμάζετε. Περιμένουμε να δούμε το πλάνο σας, αλλά βλέπουμε δημοσιεύματα που δείχνουν ότι κινείστε σε λάθος κατευθύνσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα ζητήσω να φέρετε έγκαιρα στη δημοσιότητα και σε διαβούλεση στη Βουλή την έκθεση Πισσαρίδη καθώς και τη δική σας πρόταση. Άλλωστε το σχέδιο ξεπερνά την θητεία διακυβέρνησής σας, αφορά την επόμενη 6ετία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «Η κατάληξη της συνόδου κορυφής σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν, είναι πολλά βήματα πίσω. Υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί κυρίως ο ευρωπαϊκός Νότος σε μια νέα κρίση χρέους. Σας ακούσαμε στο τέλος της συνόδου να χαρακτηρίζετε τον συμβιβασμό δίκαιο και εύλογο. Αλλά για ποιόν; Για εμάς που χάσαμε ή για τους βόρειους που κέρδισαν; Δεν κατανοώ τι εννούσατε εκείνο το βράδυ», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως είναι κρίσιμο να δούμε: «Αν η χώρα έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να απορροφήσει αυτά τα χρήματα και εάν προκειμένου να είμαστε εντάξει στο πλαίσο που τίθεται, θα προχωρήσουμε μόνοι μας σε όσα διαρρέουν από την έκθεση Πισσαρίδη (ιδιωτικοποιήσεις κλπ).

«Και είναι κρίσιμο να δούμε τι σχέση χρέους-ΑΕΠ θα προκύψει», επεσήμανε.

Πηγή: dailypost.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ