Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμβόλιο: Πότε και πόσες δόσεις θα πάρει η Ελλάδα – Πρέπει να είναι υποχρεωτικό;

Με κομμένη την ανάσα περιμένει τώρα η παγκόσμια κοινότητα το πράσινο φως του αμερικανικού οργανισμού υγείας για το εμβόλιο της Pfizer, που, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, πρόκειται να αποτελέσει το πρώτο όπλο στον πόλεμο κατά του φονικού ιού.

Μετά τον ενθουσιασμό που ακολούθησε την ανακοίνωση περί αποτελεσματικότητας 90%, η επόμενη ημέρα έφερε πολλά… ερωτήματα σχετικά με τα επόμενα βήματα. Για παράδειγμα, πότε θα ξεκινήσει η διανομή του, πώς θα μεταφερθεί, και όσον αφορά τη χώρα μας, πόσα θα λάβει η Ελλάδα.

Επιχείρηση εμβόλιο

Μόλις δοθεί η απαραίτητη άδεια, η αμερικανική εταιρεία θα αποστείλει αεροπορικός προς την Ευρώπη τα πρώτα από τα 300 εκατομμύρια εμβόλια που έχει ήδη προπαραγγείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό πιθανολογείται ότι θα συμβεί περί τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ ο μεγάλος αριθμός των εμβολίων αναμένεται να είναι έτοιμος για αποστολή στα μέσα Ιανουαρίου.

Από την κεντρική Ευρώπη θα ξεκινήσει μια τεράστια αεροπορική επιχείρηση με στόχο να μοιραστούν τα εμβόλια προς όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η μεταφορά πρέπει να γίνει ταχύτατα λόγω της ευαισθησίας των εμβολίων.

Στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσουν σε πρώτη φάση περίπου 1,6 εκατομμύρια δόσεις.

Η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων θα ολοκληρωθεί στην Ελλάδα καθώς από την Αθήνα θα ξεκινήσει το μοίρασμά του προς τα νοσοκομεία αναφοράς Covid σε ολόκληρη την χώρα.

Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε θαλάμους βαθιάς κατάψυξης στους -70 βαθμούς Κελσίου, όπου μπορούν να διατηρηθούν για 6 μήνες. Το εμβόλιο μπορεί να μείνει ενεργό και σε θαλάμους ψύξης από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, αλλά για μόλις μια εβδομάδα.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία μέσω του συνθετικού MRNA το οποίο εκπαιδεύει τον ανοσοποιητικό σύστημα στην παραγωγή αντισωμάτων για τον covid19. Η πλήρη θωράκιση του οργανισμού θα χρειαστεί 2 δόσεις εμβολίου μέσα σε 28 ημέρες.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό παρουσία νοσοκόμου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα χρειαστεί να εμβολιαστεί περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας για να δημιουργηθεί η ανοσία της αγέλης απέναντι στον κοροναϊό, δηλαδή περίπου 6 με 7 εκατομμύρια Έλληνες.

Στόχος είναι αυτό να συμβεί το πρώτο 6μηνο του 2021. Μάλιστα εάν κυκλοφορήσουν και άλλα εμβόλια η διαδικασία θα γίνει ακόμα πιο σύντομα.

Ήδη το υπουργείο Υγείας και η εθνική επιτροπή εμβολιασμών έχουν ξεκινήσει τις απαραίτητες κινήσεις για να προετοιμαστούν τα νοσοκομεία της χώρας για τον εμβολιασμό.

Πηγή: in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το lockdown είναι μια τυφλή λύση η οποία δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Σπύρος Ζακυνθινός, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας- Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Ιατρικής Υπηρεσίας της ναυαρχίδας του ΕΣΥ, του...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

O γνωστός σεφ και επιχειρηματίας Άκης Πετρετζίκης κατέρριψε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι θα ενισχυθεί η εστίαση μετά την απόφαση για lockdown, αναδεικνύοντας ενώπιον...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Locdown σε όλη τη χώρα για τον επόμενο έναν μήνα, εισηγήθηκε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων στην κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας,...